Skriet från gräsroten

En gräsrots tankar om politik och kultur

Kräv säkerhet av friskolorna!

I början av juli kunde vi läsa i bl a DN och Svenska Dagbladet att Skolinspektionen stänger Central Skola Al-Huda i Solberga med omedelbar verkan.

DN skriver: Skolinspektionens tillsyn av Central Skola Al-Huda visar att det finns brister inom samtliga av de områden som Skolinspektionen bedömer. Flera av bristerna är allvarliga och omfattande. Det gäller särskilt områden som gäller elevers rätt till utbildning, individuella utvecklingsplaner samt särskilt stöd.

Friskolan har cirka 70 elever från Botkyrka, Stockholm och Huddinge. De kommunerna har ansvar för att varje elev har en plats i en kommunal skola när höstterminen startar.

Den sista meningen i stycket ovan visar på en av orimligheterna i dagens system med friskolor: när en friskola inte klarar att fullgöra sitt åtagande gentemot eleverna övergår ansvaret till de kommuner, som eleverna bor i. Detta skapar bl a svåra planeringsproblem i kommunerna.

För det första måste reglerna ändras, så att de föräldrar som sätter sina barn i en friskola får stå en större risk för barnens skolgång än vad fallet är i dag. T ex genom att barnen inte omedelbart förs över till en kommunal skola utan först när nästa termin börjar. Om stängningen skett mitt i en termin (vilket inte är fallet med denna skola) så är det föräldrarnas ansvar att barnen får undervisning fram till nästa termins början.

För det andra måste införas en regel som avkräver friskolorna ett garantibelopp, så att en eventuell nedläggning (oberoende av skäl) kan genomföras i god ordning och som kompenserar kommunen för de extra kostnader som denna ådrar sig p g a friskolans stängning. Jämför med resebranschens garantier enligt resegarantilagen.

Debatten om privata entreprenörer inom vård, skola och omsorg handlar oftast om oskäliga vinster, men det finns all anledning att även se till att entreprenörerna, innan en konkurs eller stängning av annat skäl, belastas med de kostnader som kan bli följden om de inte uppfyller sina åtaganden.

DN                    SvD                          Skånska Dagbladet

———————————-

Moderaterna           Folkpartiet           Centern         Kristdemokraterna         Socialdemokraterna      Miljöpartiet

Single Post Navigation

Lämna en kommentar